Oheisella videolla perustelen miksi otsikon tulkinta ei ole ainoastaan väärä vaan johtaa sellaisiin teologisiin painotuksiin jotka eivät ole kaikilta osin terveitä. Vaikka Kristityt odottavat Jeesuksen paluuta, Jeesuksen poissaolon ei tarvitse johtaa tulkintoihin nykyisen maailman pahuudesta. Jeesus hallitsee kaiken aikaa, sanoo meidän kokemusmaailmamme mitä tahansa. Tässä se oleellinen, vajaan vartin lisävalot videolla.
(Lopuksi, Jeesuksen taivaaseenastumisesta ja Daniel 7 olen kirjoittanut aiemmin helatorstaitekstissäni.)
Tein uutta aluevaltausta ja tein videon otsikon aiheesta. Tuntuu että joka tuutista kuulee opetusta siitä, että Paavali ei hävennyt evankelioimista ja että meidän pitäisi käydä sitä omaa häpeää vastaan. No joo, ehkä tavallaan, mutta ei kuitenkaan. Häpeä tässä merkityksessä on moderni psykologinen kategoria eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa mitä Paavali tarkoittaa Room 1:16. Teksti tulee sijoittaa kunnian ja häpeän kulttuuriin ja ymmärtää että:
Tämä on vähättelevä ilmaus (ns. litotes) ja tarkoittaa sitä, että Paavali on ylpeä
Roomalaisessa yhteiskunnassa etsittiin kunniaa – eli haluttiin näyttää hyvältä jotta päästäisiin kiipeämään yhteiskunnan tikkailla ylöspäin
Evankeliumi kyseenalaistaa kaiken kiipijyyden, koska se tapahtuu aina toisten kustannuksella
Evankeliumi ei liity tässä evankelioimiseen vaan elämäntapaan Kristuksen Herruuden alla
Elämä Kristuksen Herruuden alla haastaa Rooman keisarin vallan
Evankeliumista osalliset sitoutuvat elämään sekä seurakunnassa että yhteiskunnassa tavalla, jossa he etsivät toisen parasta (tästä olisi voinut sanoa enemmänkin, mutta halusin pitää videon inhimillisen mittaisena; ja ko. aiheesta tulee varmasti sisältöä myöhemmin
Eli: se jos joku modernissa mielessä ei uskalla tunnustaa että on uskossa tai kokee epämiellyttäväksi evankeliumin jakamisen toiselle, se ei tee hänestä toisen luokan uskovaa (eikä se ainakaan ole synti). Syntiä olisi painostaa joku ihminen evankelioimaan tekemällä se jollakin tavalla uskovaisuuden tunnusmerkiksi tai ennakkoehdoksi. Periaatteena todistaminen on hyvä, pakkona ei kovinkaan uusitestamentillinen ajatus.