Kolme asiaa johti tämän postauksen kirjoittamiseen:
1) Tänä keväänä annoin kurssitehtävänä pienissä ryhmissä selvittää yhdestä Uuden testamentin kirjasta "Kolme asiaa mitä jokaisen pitäisi tietää". Opiskelijat katsoivat kaksi eri videomateriaalia kahdessa eri ryhmässä ja tämän lisäksi he tutustuivat alan kirjallisuuteen. Olin yllättynyt kuinka samansuuntaisia nuo "kolme asiaa" olivat ja kuinka hyvän luokkakeskustelun harjoitus poiki. Noin 90 minuutissa he pystyivät löytämään oleellisimman ja kommunikoimaan sen toisilleen vuorovaikutustilanteessa. Koin suurta iloa harjoituksen onnistumisen vuoksi ja siitä syntyi idea kirjoittaa Uuden testamentin johdanto-oppi opetustyön tueksi tämän kaltaisen lähestymistavan avulla.
2) Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, enkä ole pysynyt laskuissa siitä kuinka monta projektia minulla on siinä vertauskuvallisessa pöytälaatikossa. Keskustelu ylioppilasjuhlien helteisessä kahvipöydässä johti ajatukseen kirjan yhteisöllisestä kirjoittamisesta. Tuttavani kertoi elokuvan "The Martian" käsikirjoitusprosessista, ja tarinasta lähti ajatus joukkoistetusta Uuden testamentin johdanto-opin kirjoittamisesta. Tuttavani kertomus oli huomaamatonta mentorointia, ja olen siitä perin kiitollinen. Kiitos Ari!
3. Tiedän että suomeksi on olemassa Uuden testamentin johdanto-oppeja mutta en ole löytänyt vielä yhtäkään joka palvelisi minua opettajan työssä tavalla johon olisin täysin tyytyväinen. Yksi parhaista on yhä Hörsterin johdanto-oppi (Päivä 1994) koska se on omalla tavallaan avoin ja keskusteleva. Samalla se on vanhentunut ja osittain myös turhan yksityiskohtainen. Eikä siitä ole enää uutta painosta. Ja kaipa jokainen opettaja toivoisi että jostain löytyisi se suomenkielinen kirja joka on kaikesta oleellisesta samaa mieltä kanssaan.
Yksi tapausesimerkki painetun sanan tärkeydestä liittyy evankeliumien kohderyhmäajatukseen. Vaikka kuinka luennoin voimallisesti sen puolesta, että evankeliumeille ei ole löydettävissä yhtä selkää alkuperäistä kohderyhmää, opiskelijat uskollisesti toistavat Hörsterin ja muiden mantraa että Matteus on kirjoitettu juutalaisille, Markus taas.... Tämän viattomalta vaikuttavan ajatuksen takana on vahingollinen kriittinen teoria joka kyseenalaistaa evankeliumitekstien historiallisen luotettavuuden. Tästä aiheesta lisää jo seuraavassa postauksessa jossa pyrin selvittämään mitkä kolme asiaa jokaisen pitäisi tietää evankeliumeista kokonaisuutena.
Tulen siis kirjoittamaan kustakin 27:sta Uuden testamentin kirjasta oman "Kolme asiaa" -luvun ja tämän lisäksi muutamia erityiskäsittelyitä. Osa näistä olisi johdannollisia – evankeliumit, Paavalin kirjeet – ja osa taas syvemmälle tutkimukseen meneviä – Jeesus, Viimeiset tapahtumat – käsittelyitä. Tavoitteena on pitää kirja kokonaan kansantajuisena mikä tarkoittaa sekä lyhyyttä että kansantajuisuutta. Kuitenkin haluan hyödyntää viimeisintä tutkimusta ja löytää hyvän tasapainon vanhan ja uuden tiedon välillä jotta teoksesta olisi hyötyä myös omille opiskelijoille ja kenties laajemmallekin lukijakunnalle.
Huom! Ulkoistamisella en tarkoita sitä että muut kirjoittaisivat kirjan puolestani, vaan tulen tällä blogialustalla käynnistämään eritasoisia keskusteluita kirjan kirjoittamisen tueksi. Osallistuminen keskusteluun on vapaaehtoista, ja lähtökohtaisesti lähestyn näitä postauksia omien ajatuksen järjestämisen välineenä. Mutta on sanomattakin selvää että toivotan tervetulleeksi kaikki kommentit ja palautteen mitä näistä kirjoituksista saan. En voi luvata kenellekään kirkkaampaa kruunua, belgialaisia ranskiksia Tahmelan rannassa tai edes munkkeja Pyynikin näkökahvilassa, mutta ainakin jokaisen osallistuneen nimet pääsevät lopulliseen julkaistuun teokseen sitten kun sen aika on.